Nyborg Gymnastik og Atletik havde sin årlige forårsopvisning i Nyborghallen d. 29. marts. Her blev sammenhold udvist på højeste plan, da der opstod tekniske problemer med afspilningen af musikken.
Af Natasja Vigand Trustrup
Set gennem dørene ind til Nyborghallens hal 1 er tribunerne og de ekstra 350 stole godt besatte til den årlige gymnastikopvisning. Det lysebrune trægulv er endnu tomt, men fanebærerne har stillet sig klar. Bag dem står gymnaster i rækker. Rundt om i salen sidder ventende forældre, bedsteforældre, søskende og venner. Som klokken nærmer sig 11, ser man hvordan flere mobiler findes frem. Enkelte sidder også med kameraet solidt plantet i hænderne.
Gymnastik for alle
Da klokken slår 11, starter tonerne til en af sidste sommers hitsange; ”Benny er den stærkeste mand i hele Europa…”. Efterfølgende marcherer de 12 hold ind. Nogle fødder er øvede i synkroniteten af venstre, højre, venstre højre. Andre, specielt de mindste fødder, følger deres egent takt.
Formand, Ann Rasmussen, har fat i mikrofonen og byder velkommen.
- Til jer, der er kommet for at kigge, så håber jeg, at I er klar til at heppe og klappe alt det, I har lært, for det fortjener alle de skønne gymnaster og trænere, lyder opfordringen fra formanden.
På gulvet står gymnaster i alle størrelser og aldre. Nogle i gymnastikdragter med glimmer, helt orange eller med skinnede blå detaljer. Andre har ens t-shirts; blå, lyserøde eller gule. De er klar til at vise hvad de har brugt sæsonen på.
Hvis man spørger Ann Rasmussen, er hun heller ikke i tvivl om, at en opvisning er vigtig.
- De skal have lov at vise, at de bliver bedre, siger hun.
Smile, smile, smile - og det gjorde de
De mindste starter og slutter forårsopvisningen, og de ensfarvede trøjer på de voksende småkroppe opsummerer hele stemningen. Der står ”smile, smile, smile”.
Børn, der leger mus med deres forældre, bliver kørt rundt på rullebræt, til gymnaster, der venter i kø på at få lov til at udføre sit spring, har smil over hele femøren.
Forældrene ligeledes.
Én specifik genstand får forældrene til at leve sig ind i gymnastikken: airtracken. Om det er hop eller kolbøtter, der skal laves.
De mindste, nogle end ikke en meter høje, virker uberørte over, at flere hundrede mennesker kigger på dem. De er fuldt koncentreret om deres kikkerter, øvelserne eller sin forældre.
Springgymnasterne hiver den ene vejrmølle ud af lommen efter den anden, laver saltomortaler fra minitrampolinen, balancerer i en håndstand og de øvede kan sågar udføre flikflak og kraftspring. Alle de forskellige danse hiver smil hjem fra tribunerne.
Mere end springgymnastik
Selvom de traditionelle gymnastikredskaber løftes ind og ud på gulvet, er der også andre hold, som skiller sig ud. Nogle af de hold bærer præg af hvid- og gråhårede gymnaster eller andre redskaber.
På herremotionsholdet er gennemsnitsalderen 73 år. Selvom alderen er i den højere ende, er der ikke skruet ned for intensiteten. Mændene løber rundt mellem hinanden, tager en svingom, laver høje knæløftninger mens der råbes ”huh”.
Tae Bo er et nyt hold, der kombinerer kampsport og aerobics. Her er boksehandskerne spændte og sparkepuden klar. Jumping Fitness kommer ind på gulvet med en minitrampolin hen over skulderen.
I velkomsttalen opfordrer Ann Rasmussen til, at man kigger klubbens hjemmeside igennem, da der er utallige tilbud til alle aldersgrupper og intensitetsniveauer.
- Mon ikke der er et tilbud der passer til lige netop dig, siger hun.
Publikum aktiveres
Efter to opvisningshold er gået af gulvet i hal 1, forventer man at det næste skal til at træde ind. Men instruktør Vibeke Eriksen, der står for at præsenterer holdene, siger ikke de famøse ord ”Det næste hold vi skal se…”. Efter en sen afmelding fra et hold, finder hun på noget andet, hvor publikum bliver bedt om at komme ud på opvisningsgulvet til hende.
- I skal også prøve, hvordan det er at have sommerfugle i maven. Kom ud. Alle kan være med, store som små, smalle som større, bliver der sagt gennem højtalerne af Vibeke Eriksen.
Kort efter er gulvet fyldt af en blanding af sportstøj, cowboybukser og kjoler. Stemningen emmer af uvidenhed og nysgerrighed og ansigterne kigger spørgende op på instruktøren.
Sangen ”hoved, skulder, knæ og tå” spiller, og straks følger publikum, der nu er blevet en del af opvisningen, med. Ældre, yngre og alle derimellem tager synkront hænderne op til hovedet, dernæst skuldrene, knæene og til sidst tæerne - eller gav et godt forsøg på at nå derned.
Grin og koncentration fylder gulvet, idet tempoet for hver runde går hurtigere og hurtigere. Det resulterer i at flere folks knæ pludselig sidder på lårene, eller at hovedet er skrumpet til at være skuldre i stedet. Salen emmer af grin og det få siddende publikum har øjnene fast kigget på deltagerne med brede smil.
Musikken stopper med at spille
To timer inde i forårsopvisningen opstår der tekniske problemer. Musikken stopper med at spille og blikket ryger straks over på det hvide foldebord, hvor der står to bærbare computere og et utal af snurrede ledninger, som afspiller musikken. Lyden vender dog tilbage igen.
Efterfølgende har musikken sit eget liv. Musikmanden Morten Eldrup Wexø Skov tjekker ledninger ude bagved, og formand Ann Rasmussen kan bekræfte, at det er Nyborghallens højtalere som er problemet.
- Jeg har talt med halinspektøren. Han sagde, der er nogen, der har glemt at informerer ham om problemet, men at det var noget, nogen havde oplevet før, fortæller hun.
Værst går det ud over konkurrenceholdet Team Gym og kampsportsholdet Tae Bo, hvor musikken forsvinder adskillige gange under opvisningen.
Publikum er på pletten hver gang; de klapper til tempoet, holder gejsten oppe og hepper ekstra meget.
Instruktør for Team Gym, Louise Shierbeck Nielsen, ser det positive i at hendes hold havde store lydvanskeligheder. Idet, de er et konkurrencehold, har de ikke mulighed for at stoppe, hvis de er gået på gulvet til en konkurrence. Der skal de også bare fortsætte - musik eller ej. Det fik de afprøvet i dag for første gang.
Med halvanden time igen, tager Morten Eldup Wexø Skov hjem efter andre højtalere. De ankommer få minutter efter, at Tae Bo-holdet er gået af gulvet. På fem minutter er de to nye store højtalere blevet placeret på grønne halstole, tilsluttet og testet. Herfra fortsætter opvisningen uden flere lydproblemer.
Tak til jer
Uret viser 12:30, og de garvede mænds fødder går i takt ud fra opvisningsgulvet til lyden af klappende tilskuere. Vibeke Eriksen tager igen mikrofonen op til munden. Det er blevet tid til at uddele dette års pokaler. Fanerne kommer stille ind igen efterfulgt af trøjer med ordet ’instruktør’ på bagsiden. Først hylder hun de cirka 80 frivillige instruktører i klubben.
- Uden jer frivillige, så havde vi ikke alle de hold, glade gymnaster og løbere i vores forening som vi har. Så der skal lyde en meget stor tak til jer, siger Vibeke Eriksen.
Klapsalver fylder den store hal, inden den glade instruktør får en mere nedtrykt mimik.
- I dag er der dog én, vi mangler, for på forårets første dag, måtte vi sige farvel til Otto (Pedersen, red.). Han har været en del af vores instruktørteam i over 50 år, og han har været med til at udvikle til det den er i dag, fortæller hun.
Efter opfordring rejser alle i salen sig. Der er stille. Selvom hallen er fyldt med børn i meget små aldre, er der ikke megen lyd i det lille minuts stilhed, der holdes til ære for Otto Pedersen. Taknemmeligheden kan mærkes i luften og ses på ansigterne af de personer, der var tæt på ham.
…
Herefter uddeles Kvikpokalen, der går til Lea Nørregaard fra Team Gym.
Svigermorpokalen modtages af instruktør Lærke Larsen og derudover findes ’Årets Leder’ også i Nyborghallen. Den går til Helle Edvardsen.
Klokken rammer 15:05 og sidste hold, der involverer 84 gymnaster, står på gulvet. Fanerne kommer ind blandt børn og voksne. Dannebrogene hilser og takker publikum, der har valgt ikke at sidde på stolene. Opvisningen 2025 er slut.
Næste sæson
Tilmeldingen til sæson 25/26 sker på NGIF’s hjemmeside omkring d. 1. juli. Her fortælles det, at man skal være hurtig med at tilmelde sig visse hold, da flere hold i foregående sæson blev fyldt hurtigt. Sker det igen, kan man tilmelde sig en venteliste til de hold.
Billedtekst 1: Gymnaster fra forældre/barn-holdet bruger hjemmelavede kikkerter.
Foto: Carlo Pedersen
Billeteekst 2:
Tae Bo-holdet er i gang med at vise forskellige slagteknikker.
Foto: Carlo Pedersen